Dolnośląski Szpital Specjalistyczny im. T. Marciniaka - Centrum Medycyny Ratunkowej

Rękawowa resekcja żołądka

Najczęściej stosowana metoda w chirurgii bariatrycznej. Zastosowanie techniki laparoskopowej daje dobry efekt wizualny (brak szpecących blizn) oraz pacjent może wrócić do codziennych zajęć znacznie szybciej niż po tradycyjnej operacji chirurgicznej. Operacja polega na usunięcie około 4/5 żołądka i z worka, jakim jest żołądek, tworzy się wąski rękaw o pojemności 100-150ml. Operacja przebiega w znieczuleniu ogólnym i trwa około 90 minut.<br />Po operacji pojemność żołądka zmniejsza się o około 90 %. Zwiększa się tempo przechodzenia treści pokarmowej przez żołądek, ale nie zmniejsza się wchłanianie (region rozrusznikowy żołądka – wycięcie tego miejsca powoduje przyśpieszenie przechodzenia pokarmu przez przewód pokarmowy). Zmniejsza się łaknienie poprzez obniżenie poziomu Ghreliny (hormon głodu).


Przebieg operacji

  1. Znieczulenie pacjenta
  2. Wytworzenie odmy otrzewnowej (podanie gazu przez igłę Veressa)
  3. Wprowadzenie trokarów przez które zostaną później wprowadzone narzędzia laparoskopowe.
  4. Przy pomocy staplerów odcinany jest fragment żołądka i następnie usuwany.
  5. Pozostaje wąski rękaw o pojemności 100-150ml
  6. Likwidacja odmy otrzewnowej i usunięcie trokarów
  7. Zszycie powłok